Není třeba ‚být krásní‘

27. 12. 2018 Od


Kolikrát si jenom člověk závistivě povzdechne, že by chtěl být krásný! Nebo že by chtěl být krásnější, případně krásnější než někdo konkrétní, případně než kdokoliv jiný!
A kolikrát jenom nezůstává pouze u slov!
Člověk si řekne, že chce být krásnější, a vzápětí začne konat tak, jak se domnívá, že je konat třeba, aby dosáhl nebo se alespoň o něco přiblížil své představě o dokonalosti, svému ideálu.
charlize theron

Takovéto snahy se mohou omezit pouze na používání všemožné kosmetiky. Protože i jenom té je k mání tolik, že ji jeden na sobě nezvládne všechnu vyzkoušet, ani kdyby tu byl dlouho jako Metuzalém a měl bezedný měšec.
Dotyčný nebo spíše dotyčná tak na sebe maže kdejaké vodičky, krémy a masti, pudruje se třeba i tolik, že vypadá jako po setkání s práškovacím letadlem, stříká na sebe tolik různých sprejů, že poblíž nevydrží nejednou nejen astmatik.
Ovšem ani ‚chemickou válkou‘ to nekončívá. Máme přece i módu, jež dokáže udělat z někoho krasavce a z někoho pro změnu úplného šaška, máme i různé šperky, na nichž září drahé kameny a slzy manželů, platících účty.
A pokud se vrátíme přímo k tělu, dopřává si leckdo s vidinou zkrásnění holiče, kadeřníka, manikůru, depilaci nebo naopak nastřelování ochlupení do žádoucích míst.
A někdo to nakonec dotáhne třeba až na nějakou tu plastiku, při níž se něco vyhladí a něco vyboulí, něco odsaje a něco ‚přifoukne‘, případně udělá z gruntu znovu.
Tolik muk dokáže kdekdo podstoupit, jen aby byl ‚krásný‘, tolik peněz je za to leckdo ochoten utratit. A výsledek?
Jistě, výsledek může být i více než potěšující. Ovšem vždy je třeba dodat ‚jak se to vezme‘.
Protože co se líbí jednomu, nemusí se líbit a nejednou se ani nelíbí jinému.
K extrémním případům toho, co se (ne)povedlo, patří třeba i neskutečně přehnaně bujné vnady některých ‚hvězd‘ pornobranže, při pohledu na něž vážně zůstává stát už jen rozum, ovšem pozadu nezůstávají ani jiní lidé s jinými zrůdnými ‚zdokonaleními‘.
Kteří jsou tu k pláči a tu k smíchu. A to jenom proto, že cítili potřebu ‚být krásní‘.
ošklivá blondýna

Čehož sice možná v některých očích dosáhli, ale v některých ne. Protože krásu nelze definovat, krása není nic univerzálního. A spíše než kosmetické a plastické šílenství by mělo platit .
Protože ruku na srdce. Ač by tomu mělo být z ‚estetických‘ důvodů obráceně, mně se třeba jihoafroamerická modelka Charleze Theron víc než na molech líbí ve filmu Monster a na ‚krásné‘ Moně Lise vůbec nic krásného nevidím. Bez urážky.