Bydlení je drahá záležitost

16. 1. 2022 Od

Pokud chce někdo někde bydlet, může si své přání splnit. Bydlení je totiž možné, to se nabízí porůznu a my lidé si můžeme vybírat. Má to ale jednu nepříjemnou záležitost, která to provází. A to je skutečnost, že se bydlení nenabízí nikomu zadarmo. Musí se za něj platit, a to hodně velké peníze. Takové, že se z toho nejednou přímo protáčejí panenky, když ty cifry vidíme.

Někdo z nás tedy bydlí v pronajatém bytě. Má to výhodu v tom, že zde se platí za bydlení průběžně a je tak největší pravděpodobnost, že se s tím člověk dokáže vypořádat. Ale má to taky nevýhodu v tom, že člověku taková nemovitost nepatří a nikdy patřit nebude, a dotyčný je tedy pronajímateli vydán napospas. A víceméně nikdy neví, jak dlouho tu bude moci bydlet a kolik bude v budoucnu za takové bydlení platit.

peníze za dům

Ti šťastní z nás si naopak pořídí svůj vlastní byt nebo dům. Dají nějak peníze dohromady a koupí si ho. Sice je to hodně náročné a leckdo tolik peněz dohromady nedá nikdy, ale kdo si to může dovolit, ten má vystaráno. Protože ve vlastním objektu je člověk sám svým pánem, odtud ho nikdo nevystěhuje ani po něm nebude požadovat přehnané nájemné.

A co lidé, kteří si chtějí svůj byt koupit, ale nejsou schopni si tak velkou částku, již to stojí, dost rychle našetřit? Ti si berou hypotéky a kupují si tak svou nemovitost s tím, že ji pak dlouhodobě splácejí.

stovky dolarů

A když někdo nedosáhne ani na hypotéku na soukromý byt, protože by ani tu vzhledem k její výši nedokázal splácet? Pak může přijít k duhu i hypotéka na družstevní bydlení. Protože dnes už dokáže zaplatit hypotéka družstevní byt https://www.fahd.cz/hypoteka-na-druzstevni-byt/ bez problémů. Tedy pokud se bavíme o hypotéce od nebankovní společnosti, které zase až tak moc nevadí rozdíl mezi družstevním a soukromým vlastnictvím.

Tady se sice dostává jen menší část z ceny kupovaného objektu a vyjde to o něco dráž, ale člověk pak může kvalitně bydlet. A to je přece to nejdůležitější.